dana in paris

בולנז׳רי ופטיסרי

קצת על הקולינריה הצרפתית ומושגים חשובים

הקולינריה הצרפתית נחשבת לאחת הטובות בעולם – ואפשר להבין למה. היא לא סתם מציבה סטנדרטים גבוהים, אלא ממש מכתיבה את כללי המשחק הקולינריים. הצרפתים לוקחים את האוכל שלהם ברצינות מוחלטת, והוא חלק בלתי נפרד מהתרבות שלהם. זה לא רק מה שהם אוכלים, זה איך שהם אוכלים.

האוכל כאן נעשה במקצועיות, עם חומרי גלם איכותיים וטריים, ועם הקפדה על הפרטים הקטנים ביותר. אבל זה לא רק על הצלחת, גם מי שאוכל מכבד את האוכל. ארוחות בצרפת הן רגע של עצירה והתמסרות לטעם, בלי למהר ובלי הסחות דעת. אין נשנושים בדרך, אין לאכול תוך כדי הליכה או בעמידה ברחוב, והכי חשוב- כשיושבים לאכול, הפוקוס הוא על האוכל. בלי טלפונים, בלי הסחות דעת, אלא פשוט להקדיש זמן וליהנות מהחוויה.

אבל מה ההבדל בין פטיסרי לבולנז'רי? ומה זה ביסטרו?  כדי להתמצא בפריז מבחינה קולינרית, חשוב להכיר כמה מונחים בסיסיים:

  • פטיסרי (Pâtisserie): קונדיטוריה. תמצאו שם קינוחים כמו עוגות, טארטים, פחזניות, מקרונים, מוסים וכו'.
  • בולנז'רי (Boulangerie): מאפייה. מתמקדת יותר בבצקים ולחמים. שם תוכלו למצוא למשל קרואסונים, בריושים, בגטים, פוקאצ'ות ועוד. הרבה פעמים תראו פטיסרי ובולנז'רי משולבים באותו בית עסק.
  • ביסטרו (Bistro): מסעדה צרפתית קטנה ושכונתית, אינטימית ורגועה עם שולחנות צפופים. המחירים בינוניים ויש שני סרוויסים (צהריים מ-12:00 עד 14:30,וערב מ-18:00 עד 21:30-22:00)
  • בראסרי (Brasserie): מסעדה צרפתית, יותר גדולה ומפוארת מביסטרו ועם תפריט יותר רחב ומגוון. המחירים בה יותר גבוהים. בניגוד לביסטרו, לרוב הבראסרי פעיל לאורך כל שעות היום, עד השעות הקטנות של הלילה.
  • פרומז'רי (Fromagerie): המקום שקונים בו גבינות (פרומאז' = גבינה)
  • קונפיסרי (Confiserie): המקום שקונים בו ממתקים
  • בושרי (Boucherie): קצבייה
  • שרקוטרי (Charcuterie): המקום שקונים בו נקניקים ובשר משומר
  • רוצים קרואסון שוקולד? אם תבקשו את זה ככה כנראה שלא יבינו מה אתם רוצים. בצרפת, מה שאנחנו קוראים לו "קרואסון שוקולד" נקרא "פאן או שוקולה" (Pain au chocolat, בתרגום: לחם עם שוקולד)

פרלינה (Praliné): בכל פטיסרי שתיכנסו אליו אתם תראו קינוח עם פרלינה. פרלינה זו מחית אגוזים מקורמלים וטחונים. זה יכול להיות כל סוג של אגוז- יכול להיות לנו פרלינה אגוזי לוז, פרלינה פיסטוק, פרלינה בוטנים וכו'. אם כתוב רק "פרלינה", בלי לציין איזה אגוז זה, לרוב זה יהיה אגוזי לוז.

אי אפשר לדבר על פריז בלי לדבר על המאפים והקינוחים שלה. זה לא סתם אוכל זה חלק מהתרבות ומהיומיום. האיכות כאן היא בלתי מתפשרת, כל שכבה מדויקת, כל זילוף במקום, כל ביס גורם לך להבין כמה מחשבה הושקעה בזה. מאחורי כל מאפה מושלם עומדים פטיסיירים גדולים, שהפכו את הקונדיטוריה הצרפתית למה שהיא היום. מאפים מסורתיים לצד יצירות מודרניות של קונדיטורים חדשניים שממשיכים להמציא ולחדש. זאת אומנות שלמה, עם פטיסיירים שהפכו לאגדה, כאלה שכל צרפתי מכיר ושהשם שלהם מספיק כדי לדעת שהולך להיות טעים.

פייר הרמה. דנה בפריז סיורים בפריז בעברית

פייר הרמה

Pierre Hermé

פייר הרמה | Pierre Hermé

ה-מקום לאכול בו מקרונים!

פייר הרמה הוא האלוהים של המקרונים. הוא אמן אמיתי, הוא זה שפרץ דרך והפך את המקרונים למה שהם היום, צבעוניים וכיפיים במלא טעמים. פייר הרמה השפיע הרבה על עולם הקונדיטוריה, עם טכניקות חדשניות והרבה יצירתיות.

אתם תתקלו בהרבה סניפים שלו ברחבי העיר. הסניף שנמצא בשאנז אליזה הוא סניף מיוחד שמהווה שיתוף פעולה של פייר הרמה ו- l'occintane, ובחלק מהסניפים תוכלו למצוא בנוסף למקרטנים, גם ויטרינת קינוחים.

המקרון האהוב עליי הוא "איספהן"- שילוב מושלם של מי ורדים, פטל וליצ’י, טעם הפך לאייקוני בעולם הקונדיטוריה. זו הייתה המצאה של פייר הרמה, ומאז היא הפכה לטעם שמופיע בקונדיטוריות רבות.

פייר הרמה. דנה בפריז סיורים בפריז בעברית

ל'אקלייר דה ז'ני

L'Éclair de Génie

ל'אקלייר דה ז'ני | L'Éclair de Génie

ב"אקלייר דה ז'ני" לוקחים את האקלייר, המאפה הקלאסי לרמה אחרת לגמרי, עם טעמים מיוחדים ועיצוב מוקפד. הויטרינה מציגה מבחר עצום של אקליירים בטעמים קלאסיים כמו שוקולד, וניל וקרמל מלוח, לצד מהדורות עונתיות במהדורה מוגבלת, כך שתמיד יש משהו חדש לנסות.

יש מספר סניפים ברחבי העיר, אז קל למצוא מקום לעצור ולהתפנק באקלייר מושלם.

אקלייר דה ג׳ני דנה בפריז סיורים בפריז בעברית
פטיסרי סטורר דנה בפריז סיורים בפריז בעברית

סטורר

Stohrer

סטורר | Stohrer

הפטיסרי העתיק ביותר בפריז!

סטורר נמצא ברחוב מונטורגיי שברובע 2. זה פטיסרי אגדי עם היסטוריה מפוארת שנשאר קלוונטי גם אחרי כמעט 300 שנה. הוא נוסד בשנת 1730 על ידי ניקולא סטורר, שהיה הקונדיטור המלכותי של המלך לואי ה-15. הוא מאוד מסורתי, אפשר למצוא שם את הקלאסיקות, אך לצידן אפשר לראות גם כמה חידושים מודרניים כמו אקלייר קרמל מלוח (מומלץ מאוד!).

הפטיסרי ידוע בזכות הבאבא או רום המפורסם שלו, אותו המציא סטורר עצמו!

באבא או רום הוא עוגת שמרים ספוגית שספוגה בסירופ מתוק עם הרבה רום. יש סיפור מעניין מאחוריו: מסופר על מלך פולני בשם סטניסלאוס הראשון, שהוגלה לצרפת במאה ה-18. הוא הביא איתו עוגות קוגלהוף שהתייבשו בדרך. ניקולא סטורר, ראה את העוגות והציע להשרות אותן ברום או ליקר אלכוהולי על מנת להחיות אותן, וכך נולד הבאבא או רום!

פטיסרי סטורר דנה בפריז סיורים בפריז בעברית

מייזון ד'איזבל

La Maison d'Isabelle

מייזון ד'איזבל | La Maison d'Isabelle

בולנז'רי קטן אבל לא פראייר. הוא נמצא ברובע 5, לא רחוק מהסיין. הוא ידוע בקרואסונים המצויינים שלו ואפילו זכה בכמה פרסים, בניהם פרס "הקרואסון הטוב ביותר לשנת 2018", ואכן, קרואסונים יותר טובים מאלה לא טעמתי.

אם אתם כבר שם, אני ממליצה לנסות את מאפה ה"קווין אמאן" שלהם! קווין אמאן הוא מאפה שמקורו בחצי האי ברטאן, וזה למעשה בצק כמו של קרואסון, שמקפלים עם כמויות של חמאה וסוכר, בתנור הסוכר מתקרמל ומתקבל מאפה קראנצ'י וקרמלי מבחוץ וחמאתי ורך מבפנים. מושחת מאוד אבל מעדן!

בולנז׳רי מייסון ד׳איזבל דנה בפריז סיורים בפריז בעברית
פטיסרי יאן קוברר דנה בפריז סיורים בפריז בעברית

יאן קוברר

Yann Couvreur

יאן קוברר | Yann Couvreur

יאן קוברר הוא אחד הקונדיטורים הצרפתיים הכי מוערכים כיום, עם קינוחים מוקפדים, מודרניים ומדויקים. הוא זכה בשלל פרסים ובפטיסרי שלו תמצאו קינוחים שהם לא רק טעימים בטירוף, אלא גם מינימליסטיים ואסתטיים, בלי קישוטים מוגזמים וצבעים משוגעים.

אחד הקינוחים האייקוניים שלו הוא "Merveille" (בתרגום: פלא), שכבות של מוס שוקולד, פרלינה אגוזי לוז ומרנג, עטופות בקונכיית שוקולד מעוטרת בסמל השועל שהוא מזוהה איתו.

פטיסרי יאן קוברר דנה בפריז סיורים בפריז בעברית

Popelini

Popelini

פופליני | Popelini

חובבי הפחזניות להתפקד! פופליני הוא המקום שלכם.

כאן מתמקדים אך ורק בפחזניות, עם מבחר טעמים שמתחלפים לפי העונה. יש קלאסיקות כמו וניל, שוקולד וקרמל מלוח, אבל גם טעמים יותר מפתיעים כמו פירות יער, ורדים ואפילו וריאציות עם עשבי תיבול עדינים.

הפחזניות קטנות, עדינות והאיזון והדיוק של הטעמים והמרקמים פשוט מושלם.

פופליני דנה בפריז סיורים בפריז בעברית
פטיסרי בריגת דנה בפריז סיורים בפריז בעברית

בריגת

Brigat׳

בריגת | Brigat'

אחד הבולנז'רי-פטיסרי האהובים עליי בפריז!

בריגת מקום שמתמקד בביצוע מושלם של המאפים הצרפתיים הקלאסיים, עם טאץ’ של יצירתיות. הויטרינה מלאה קינוחים מסורתיים עם טוויסטים מודרניים מיוחדים. כל קינוח כאן כל כך מדויק מבחינת טקסטורות, טעמים ושכבות, עם שילובי מרקמים שגורמים לי לעשות סלטות באוויר מהנאה.

והמיקוםםם!! המיקום שלו מושלם, ממש צמוד לפלאס דה ווז', וזה הופך אותו לאידיאלי לעצירה קטנה אחרי שיטוט במארה.

פטיסרי בריגת דנה בפריז סיורים בפריז בעברית

ליברטה

Liberté 

ליברטה |Liberté 

רשת פטיסרי-בולנז'רי מצוינת, עם כמה סניפים ברחבי העיר. היא מתמקדת במאפים קלאסיים שמבוצעים בצורה מעולה.

בולנז׳רי ליברטה דנה בפריז סיורים בפריז בעברית
בולנז׳רי לנד אנד מאנקיז דנה בפריז סיורים בפריז בעברית

פטיסרי

Land & Monkeys

Land & Monkeys |. פטיסרי

בשורה לטבעונים – ולכל מי שלא מת על מוצרי חלב!

Land & Monkeys הוא פטיסרי ובולנז'רי טבעוני, שמוכיח שאפשר להכין קינוחים, מאפים ולחמים מעולים גם בלי חמאה וחלב.

מעבר לקינוחים ולמאפים הקלאסיים, תמצאו כאן גם כריכים ולחמים עם תחליפים מעולים לבשר ולעוף, כך שאפשר ליהנות מקרואסון חמאה טבעוני או סנדוויץ’ עם מילוי שמרגיש כמו הדבר האמיתי, רק בגרסה טבעונית לחלוטין.

בולנז׳רי לנד אנד מאנקיז דנה בפריז סיורים בפריז בעברית
Scroll to Top